maart 2007

Zaterdag 10 maart was de cyberhike. De Cyberhike is een jaarlijks terugkerend evenement op internet. Het is een soort digitale hike waarin je elk jaar “met de digitale snelweg” naar een ander continent/stad of land gaat. Je krijgt hierbij 3 soorten opdrachten. Dit jaar was het thema Londen.
Je begint met een vragenlijst die allemaal terug te vinden zijn op internet, maar dat maakt het er niet makkelijk op. Want probeer jij maar eens te achterhalen welke fruitige thee de schrijver van het boek Northanger Abbey het liefst ’s avonds drinkt.
Maar gelukkig hoef je niet alle vragen te beantwoorden om naar de volgende vragenlijst te komen, je kan namelijk ook credits(jokers) verdienen om vragen over te slaan. Deze kunnen verdiend worden door gekke opdrachten zoals streaken op een tennisbaan en daar een foto van te maken en deze op te sturen naar de jury.
Het derde onderdeel van de cyberhike zijn de zogenaamde reisopdrachten. Dit zijn raadsels(meestal nog lastiger dan de vragen in de vragenlijst) waaruit dan een plaats komt(dit jaar werd dat altijd een straat in londen). Zodra je deze reisopdracht goed heb ga je naar de volgende vragenlijst enz enz.

Dit jaar begon de cyberhike eigenlijk al op donderdagavond, je kon namelijk al van En het ging los! tevoren credits verdienen door op donderdag 8 maar om 20.00 uur naar Utrecht centraal te komen en daar aan een massaal kussengevecht mee te doen. Thijs, ik en Maarten besloten dat die credits wel heel handig waren, en dat het stiekem natuurlijk ook wel heel leuk was om een kussengevecht te houden met 200 man. Dus op donderdagavond verzamelden we ons om kwart voor 8 op Utrecht Centraal met een kussen in de rugtas. Na een kwartiertje wachten begon het aftellen 10, 9, 8….1, we pakten onze kussens en sloegen iedereen die we tegenkwamen (zo’n kussen kan trouwens nog behoorlijk hard aankomen). De politie wist niet wat ze zag, want er was van tevoren niets aangevraagd. Er werd druk overlegd en er kwam steeds meer politie. Om 10 over 8 klonk er door heel het station: Op last van de politie is het kussengevecht dat plaatsvindt voor de Burger King NIET toegestaan, en na nog een paar laatste klappen werd er door het merendeel gehoor gegeven aan deze oproep. Helaas vond de politie het nog nodig om een aantal boetes uit te schrijven wegens openbare orderverstoring (ga boeven vangen!). Wij bleven gelukkig buiten schot.

Zaterdagavond begon het dan ook echt, en om 5 uur werd er verzameld door zo’n 12 Groepsfoto Cyberhike man leiding bij het clubhuis, waar inmiddels al internet was aangelegd met behulp van Theus van Leeuwen van het bedrijf Westwireless uit Maasluis (www.westwireless.nl). Na nog snel een patatje werd er een groepsfoto gemaakt en kon de cyberhike ook echt beginnen. De groep werd in drieën gesplitst, 1 gedeelte zou zich bezig gaan houden met het vinden van de antwoorden, en de 2 andere groepen gingen de doe-opdrachten uit voeren.

De eerste vragenlijst werd zonder veel problemen helemaal goed gemaakt(met 2 goede gokjes dat wel), terwijl de andere bezig waren met de doe-opdrachten. Groep 1 gingen op zoek naar een schaatspak, waarna ze bij de 6-stedentocht gingen doen. Ze moesten bij 6 plaatsnaamborden een foto maken met schaatspak aan. Pieter werd de schaatser en mocht dus in een strak pakje overal in het westland fotomodel spelen. De andere groep ging op zoek naar een Engelse auto. Hiervan moest een foto gemaakt worden terwijl één van ons in de auto zat met de telegraaf van vandaag erbij. In het steenkolen Engels werd er aan een Engelsman gevraagd “can we sit in your car and then make a picture”. De man begreep er weinig van maar vond het wel prima, kon hij mooi even zijn hondje uitlaten.

Op het clubhuis werd de eerste reisopdracht niet begrepen en dus kwamen de verdiende credits handig van pas. De eerste 4 werden dus gebruikt om bij de tweede vragenlijst te komen. Deze bleek heel anders te zijn dan normaal. Je kwam nu in een vragenlijst, alleen waren de vragen weg. Deze moesten gevonden via een digitale rondleiding door de wijk Nothing Hill in Londen. Daar waren de vragen verstopt. Dit bleek zo moeilijk dat er voor deze vragenlijst maar liefst 7 credits nodig waren om verder te gaan.

StreakerGelukkig waren de twee groepen nog hard bezig met foto’s te maken. Zo was er een groep naar de Timeless gereden om een foto te maken van iemand in scoutinguniform die de kroeg werd uitgetrapt door 2 uitsmijters. De andere groep ging de bekende foto van Richard Krajicek uit 2001 namaken, waar er een streaker over het veld rent. Strak in (witte) tenniskleding en gewapend met 2 tennisrackets gingen Barrow, Folkert samen met Thijs en Janneke richting de tennisbaan, waar ze via een gat in het hek in konden komen. Daar moest het dan gebeuren, Thijs rukte z’n kleren van het lijf en begon te huppelen over het tennisveld(en zo warm was het niet). Ondertussen nam Janneke de foto, missie geslaagd dus.

Verder werden er nog foto’s gemaakt van een Horatio Nelson(een engelse marineheld) bovenop een paal, jack de ripper die dokter bibber speelt en een engelse Bobby achter een hek. Op het clubhuis was het al weer 10 uur(de cyberhike duurt tot 11), en dus werd besloten om de 2e reisopdracht ook op te kopen(voor 6 credits dit keer), waarna de derde vragenlijst verscheen. Deze werd gedeeltelijk opgelost en om 2 minuten voor 11 werd besloten om de laatste onopgeloste vragen weer op de kopen met de laatste credits. Waardoor we dus op ons eindstation reisopdracht 3 terrecht kwamen. En toen was het wachten op de uitslag. Na een half uur werd duidelijk dat we 42e (van de 110 groepen) waren geworden, zo’n 20 plaatsen hoger dan vorige jaar. Dit werd natuurlijk nog even gevierd waarna een grote groep naar huis ging. De groep die achterbleef vermaakte zich nog tot 2 uur met een potje poker, waarna ook werd besloten om naar huis te gaan.

Volgend jaar weer!

Groetjes Tim

De foto's van de cyberhike zijn hier te vinden.

De vragen van de cyberhike en de foto's en uitslagen van andere groepen zijn hier te vinden.

De website was een paar dagen niet bereikbaar vanwege onderhoud aan het systeem. Ik heb het systeem geupdate naar de laatste versie (5.1) en de modules ook. De layout zag na de update er niet goed uit en dat moest aangepast worden.